Ornithologische reis

9 daagse reis

Israël ligt op een unieke locatie, namelijk op de Syrisch-Afrikaanse breuk, die van Turkije via de hele Jordaanvallei tot de Victoriameren in Uganda loopt. Dit is de route van miljoenen trekvogels van Europa naar Afrika en terug. Deze reis is dan ook samengesteld voor de fijnproever van de natuur. De mooiste natuurparken waar men bijzondere vogels kan zien zijn inbegrepen in deze reis, van het groene noorden van Israël tot het woestijnachtige zuiden van het land.

Dag 1 – Aankomst – Transfer naar Netanya

Vlucht naar Tel Aviv. Aankomst op vliegveld Ben Gurion, waar u wordt opgewacht door een van onze vertegenwoordigers. Transfer naar uw hotel in Netanya.

Dag 2 – Ma’agan Michaël visvijvers – Carmel Chai Bar – Afek Natuurreservaat

Wij verlaten Netanya en rijden naar de visvijvers van Kibboets Ma’agan Michaël. Deze visvijvers bevinden zich aan de kust van de Middellandse Zee en zijn een belangrijke trekpleister voor veel vaste watervogels en dwaalgasten. Wij kunnen ook naar de zoutwinningvijvers bij Atlit gaan, waar in de laatste jaren prachtige flamingo’s zijn gezien. Vervolgens bezoeken wij het natuurreservaat van Carmel Chai Bar, de plaats waar verschillende roofvogels worden gefokt. Dan bezoeken wij het natuurreservaat van Afek, een van de mooiste plaatsen om ijsvogels en andere bijzondere vogels te kunnen zien. Wij overnachten in de buurt van de Chula vallei.

Dag 3 – Chula vallei – Tel Dan – Hermon – Gamla

Vroeg in de ochtend bezoeken wij de Chula vallei, een van de belangrijkste voedings- en rustplaatsen voor tienduizenden kraanvogels en vele andere vogels. Een aantal van de soorten die er ’s avonds aankomen en ’s ochtends weer vertrekken zijn pelikanen, ooievaars en ibissen. Na een bezoek aan Tel Dan, een van de bronnen van de Jordaan, gaan wij naar de berg Hermon. Dit is de hoogste berg in Israël, waar wij kans hebben om minder bekende en meer “Europese” vogels te zien. Na het bezoek aan de Hermon berg hopen wij bij Gamla o.a. gieren, aasgieren en arenden te zien, die hier hun broedplaats hebben. Wij overnachten in de buurt van de Chula vallei.

Dag 4 – Visvijvers Beit She’an – Gazellen vallei – Oude stad Jerusalem

Wij rijden zuidwaarts naar Beit She’an, waar wij de visvijvers zullen bezoeken. Van ouds is dit een van de belangrijke voedplaatsen van veel vogels, ook voor de trekvogels die door de Jordaanvallei trekken. Dan rijden wij naar Jerusalem. Wij beginnen het bezoek aan Jerusalem met een bezoek aan de gazellen vallei. Dit is een natuurreservaat dat midden in de stad Jerusalem ligt. De vijvers van deze vallei zijn een belangrijke trekpleister voor bijzondere en “gewone” vogels. In de middag zullen wij enkele van de hoogtepunten van de Oude stad van Jerusalem bezoeken, zoals het uitzicht vanaf de Olijfberg, de Westelijke (Klaag) muur en de Via Dolorosa, de traditionele kruisweg van Jezus. Wij overnachten in Jerusalem.

Dag 5 – Jerusalem Ring station – Israël museum – Yad Vashem

In de ochtend bezoeken wij het Ring station vlakbij de Knesset, het Israëlisch parlementsgebouw. Dit ringstation is een actieve plaats vroeg in de ochtend voor vogels. Vervolgens brengen wij een uitgebreid bezoek aan het Israël museum, waar wij onder andere de Dode Zee rollen zullen zien, en de maquette van Jerusalem in de Tweede Tempelperiode. Vervolgens bezoeken wij Yad Vashem, het Holocaust museum en monument ter nagedachtenis aan de zes miljoen Joden die vermoord zijn in de Tweede Wereldoorlog. Wij overnachten in Jerusalem.

Dag 6 – Ein Avdat – Nitzana – Mitzpe Ramon

Wij verlaten Jerusalem en rijden door het gebergte van Judea en het Laagland naar de Negev woestijn. Wij bezoeken de kloof van Ein Avdat. Hier wonen veel woestijnvogels en nestelen o.a. de vale gier, aasgieren en arenden. In de buurt is er een voedcentrum voor roofvogels en wilde dieren in het gebergte, dat wij hopen te bezoeken. Vervolgens bezoeken wij Nitzana, waar wij in de buurt kans hebben om de kleine trap te zien. Vervolgens bezoeken wij Mitzpe Ramon, waar wij ook zullen overnachten.

Dag 7 – Lotan en Yotvata – Flamingo’s – Bergen van Eilat – Zandhoen

In de ochtend bezoeken wij Lotan en Yotvata. Dit zijn centra voor ornithologen. Door de bijzondere savanne condities en de trekroute kunnen wij hier veel verschillende vogels en heel misschien ook de Monniksgier en Oorgier zien. Wij rijden richting Eilat en bezoeken ten noorden van Eilat de zoutvijvers, waar al jaren flamingo’s wonen, die elk jaar in aantal toenemen. Dan bezoeken wij de bergen rondom Eilat, waar wij, in de tijd van de roofvogeltrek, de kans hebben om zwermen van vogels te zien. Als laatst bezoeken wij een plaats waar wij hopelijk de zandhoen kunnen zien. Op een geheime plaats in Eilat komen soms zwermen van de zandhoen drinken gedurende de late uurtjes van de dag. Wij overnachten in Eilat.

Dag 8 – Eilat ring station – Chatseva – Tel Aviv

Vroeg in de ochtend maken wij een wandeling in het ringstation van Eilat. Hier kunnen wij dwaalgasten maar ook vaste gasten zien en mee helpen om deze vogels te ringen. Dan rijden wij naar het natuurreservaat van Chatseva, waar wij kennis kunnen maken met de Arabische spotlijster Timali. Vervolgens rijden wij naar Tel Aviv, waar wij zullen overnachten.Dag 9 – Transfer – Terugvlucht

U wordt opgehaald voor een transfer naar vliegveld Ben Gurion voor uw terugvlucht. Indien u een late vlucht heeft kunt u in de ochtend op eigen gelegenheid diverse plaatsen in Tel Aviv bezoeken, of gewoon genieten van de stad Tel Aviv.


Valt dit programma in de smaak? Neem vrijblijvend contact met ons op voor uw persoonlijke voorstel voor uw droomreis naar Israël. 

error: