Moderne historie van Israël

9 daagse Israël reis

Wij maken een reis door de moderne historie van Israël, van het eind van de Ottomaanse bezetting, via de Britse mandaat periode tot de stichting van de staat Israël in 1948. Wij leren over de ontwikkelingen in het land tot de dag van vandaag.

Dag 1 – Aankomst – Transfer – Strand in Tel Aviv

Vlucht naar Tel Aviv. Aankomst op vliegveld Ben Gurion, waar u wordt opgewacht door een van onze vertegenwoordigers. Transfer naar uw hotel in Tel Aviv. Afhankelijk van de aankomsttijd van de vlucht heeft u nog even tijd om te genieten aan het strand van Tel Aviv. Overnachting in Tel Aviv.

Dag 2 – Ayalon instituut – Tank museum – Warschau Getto strijders – Gazastrook

Wij verlaten Tel Aviv en rijden naar Rechovot, waar wij het Ayalon Instituut bezoeken. Het Ayalon Instituut was een ondergrondse munitiefabriek, vermomd als een wasserette in een Kibboets. In de geheime kelder van de wasserette werd van 1945 tot 1948 illegaal munitie geproduceerd. Vervolgens rijden wij naar Latrun, waar wij het tank museum bezoeken dat zich bevindt bij het gebouw dat in de Britse mandaatperiode een politiestation was. Dit is de officiële herdenkingsplaats voor de gevallen soldaten van de pantserbrigade. Hierna bezoeken wij het museum van de Warschau Getto strijders in Kibboets Yad Mordechai. Hier leren wij meer over de opstand in het Getto van Warschau. Ook zien wij hier een presentatie van de strijd om Kibboets Yad Mordechai, die aan de Gazastrook ligt, in 1948. Wij rijden naar een punt vanwaar wij uitzicht hebben over de Gazastrook. Wij rijden terug naar Tel Aviv voor overnachting in het hotel.

Dag 3 – Palmach museum – Onafhankelijkheidszaal – Jaffo – Shimon Peres Peace center

Wij beginnen de dag met een bezoek aan het Palmach museum. Hier leren wij meer over de Onafhankelijkheidsoorlog in 1948. Vervolgens bezoeken wij de Independence hall, of ook wel de onafhankelijkheidszaal. Dit is de plaats waar op 14 mei 1948 door David Ben Gurion, de eerste Israëlische president, de Staat Israël werd uitgeroepen. Hierna brengen wij een bezoek aan Jaffo, het Bijbels Joppe. Jaffo werd al genoemd in het Oude Testament, in het boek van Jona. Wij maken een wandeling door Jaffo en zien de mooie kunstenaarswijk. In Jaffo leren wij meer over het samenleven van Joden en Arabieren door de eeuwen heen. Wij bezoeken hier dan ook het Shimon Peres Peace Center. Wij overnachten in het hotel in Tel Aviv.

Dag 4 – Zichron Yaacov – Atlit – Akko

Wij verlaten Tel Aviv en rijden noordwaarts langs de Middellandse zee naar Zichron Yaacov. Wij maken een korte stadstoer door Zichron Yaacov. Ook bezoeken wij het NILI museum, waar wij meer leren over deze NILI ondergrondse verzetsgroep, die vanuit Zichron Yaacov opereerden. Dan rijden wij naar Atlit, waar wij het museum van de illegale immigratie bezoeken. Tussen het eind van de Tweede Wereldoorlog en de stichting van de Staat Israël, vluchtten vele Joden met schepen uit Europa en probeerden zich in Israël te vestigen. Zij werden in kampen in Atlit opgesloten, omdat de Britten hun toegang tot Israël weigerden. De geschiedenis van deze periode wordt hier uitgelegd. Vervolgens rijden wij naar Akko. Hier bezoeken wij de eeuwenoude Kruisvaardersstad. In een afdeling van het Kruisvaardersfort vinden wij de gevangenis waarin vele verzetsstrijders tegen de Britten gevangen werden genomen en ook enkele zijn vermoord. Overnachten in het hotel in Akko.

Dag 5 – Misgav Am – Tel Chai – Bental – Vallei van de tranen – Tel Facher

Wij verlaten Akko en rijden via de noordelijke grensroute met Libanon naar Misgav Am. Misgav Am is de meest noordelijke Kibboets in Israël die aan drie kanten wordt omringt met Libanon. Daardoor heeft deze Kibboets veel geleden onder aanvallen vanuit Libanon. Er is een uitkijkpost waar uitleg wordt gegeven over het leven aan de grens. Dan rijden wij naar het nabijgelegen Tel Chai, de plaats waar in 1920 een zware strijd is gevoerd tussen Bedoeïenen en de Joodse pioniers. Vervolgens rijden wij de Golan Hoogvlakte op. Dit strategisch belangrijke gebied behoorde tot 1967 toe aan Syrië. Er is zwaar gevochten op de Golan Hoogvlakte, zowel in 1967 als in 1973. Wij bezoeken de berg Bental, vanwaar wij een uitzicht hebben over Syrië. Vervolgens bezoeken wij de Vallei van de tranen, waar het zwaarste gevecht heeft plaatsgevonden tijdens de Jom Kippoer oorlog van 1973. Wij eindigen deze dag met een bezoek aan de vroegere Syrische observatieplaats Tel Facher, waar men een goede indruk krijgt van het strategisch belang van Israël voor deze plaats. Overnachting in de omgeving van het Meer van Tiberias.

Dag 6 – Safed – Bron van Charod – Nir David – Sachne – Jordaanvallei

Via Rosh Pina, een van de eerste Joodse nederzettingen in Israël, rijden wij naar Safed, een van de 4 heilige steden in Israël. Wij bezoeken daar een synagoge en leren meer over de belangrijke rol van deze stad in de Joodse traditie. Van hier dalen wij af, langs het Meer van Tiberias, naar de Jizreël vallei. Onderweg zien wij het elektriciteitsproject van Belvoir. In de Jizreël vallei is door het Joods nationaal fonds veel land gekocht van de lokale Arabieren. Wij bezoeken de bron van Charod, bekend uit het Oude testament. Dan rijden wij naar Kibboets Nir David, de eerste Kibboets die in 1 nacht is opgezet in 1936. Hier bevindt zich ook Gan Hashlosha, ook wel bekend als de Sachne, waar het mogelijk is te zwemmen in de warmwaterbronnen. Wij rijden zuidwaarts door de Jordaanvallei. Onderweg zien wij de landbouwprojecten in de Jordaanvallei. Wij rijden op naar Jerusalem, waar wij zullen overnachten.

Dag 7 – Olijfberg – Ammunition hill – Yad Vashem – Herzl berg – Israël museum

Wij beginnen ons bezoek met het prachtige uitzicht over de stad Jerusalem vanaf de Olijfberg. Vervolgens bezoeken wij de Ammunition hill, de plaats waar in de Zesdaagse oorlog een zware strijd heeft plaatsgevonden tussen de Jordaniërs en de Israëlische soldaten. Vandaag dient de Ammunition hill als een museum dat ons vertelt over de strijd om Jerusalem in de Zesdaagse oorlog. Dan brengen wij een bezoek aan Yad Vashem, het nationale museum en memorial voor de zes miljoen Joden omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hierna bezoeken wij de Herzl berg, de plaats waar de belangrijke leiders van de Staat Israël begraven zijn, zoals Theodore Herzl, Golda Meir en Yitchak Rabin. Wij bezoeken de militaire begraafplaats en het namen monument. Wij eindigen de dag met een bezoek aan het Israël museum, waar zich de Dode Zee rollen bevinden en een grote collectie archeologie en Judaica. Overnachting in het hotel in Jerusalem.

Dag 8 – Westelijke muur en tunnels – Hurva synagoge – Bethlehem – Machane Yehuda

Vandaag beginnen wij de dag met een bezoek aan de Hurva synagoge. De synagoge is verwoest door de Jordaniërs tijdens Onafhankelijkheidsoorlog en weer opnieuw opgebouwd na de Zesdaagse oorlog in 1967. Wij lopen door de Joodse wijk naar de Westelijke muur, ook wel bekend als de Klaagmuur. Dit is de meest heilige plaats die op dit moment toegankelijk is voor Israëliërs. Vervolgens bezoeken wij de tunnels bij de Westelijke muur. Ook zien wij een 3D virtual reality film van de Tweede Tempel. Via de straatjes van de Arabische shuk komen wij bij de Jaffopoort. Van hier rijden wij naar de grenspost met Bethlehem. Aan de andere kant van de muur worden wij opgewacht door onze Palestijnse gids. Wij maken een korte stadstoer door Bethlehem en zien de hoge scheidingsmuur tussen Israël en de Palestijnse gebieden. Wij sluiten de dag af in Jerusalem met een bezoek aan de moderne voedselmarkt Machane Yehuda. Overnachting in Jerusalem.

Dag 9 – Transfer – Terugvlucht

U wordt opgehaald voor een transfer naar vliegveld Ben Gurion voor uw terugvlucht.

Valt dit programma in de smaak? Neem vrijblijvend contact met ons op voor uw persoonlijke voorstel voor uw droomreis naar Israël. 

error: