Back to the roots

9 daagse reis

Het begon allemaal bij de aartsvader Abraham, die de grondlegger is geweest van het monotheïsme. Uit zijn geslacht zijn de twaalf stammen gekomen, die samen het volk Israël vormen. Wie is het volk Israël eigenlijk? En waar geloven zij in? Waar komen de Joodse wetten vandaan? Maak deze Bijbelse reis door Israël en maak kennis met het Jodendom. 

Dag 1 – Aankomst – Transfer naar Netanya

Vlucht naar Tel Aviv. Aankomst op vliegveld Ben Gurion, waar u wordt opgewacht door een van onze vertegenwoordigers. Transfer naar uw hotel in Netanya.

Dag 2 – Tzippori – Tiberias – Safed

In de ochtend worden wij opgehaald door de gids. Wij verlaten Netanya en rijden naar Tzippori, de plaats waar het Sanhedrin jarenlang heeft gezeten. Hier leren wij meer over het Sanhedrin en de Mishna. Dan rijden wij naar Tiberias, waar wij het graf van Rabbijn Mozes Maimonides bezoeken, ook wel bekend als de Rambam. Hij wordt gezien als de belangrijkste Rabbijn uit het post-Talmoedische Jodendom en was een expert op medisch gebied in die tijd. Vervolgens rijden wij noordwaarts naar de berg Meron, waar wij meer leren over Rabbijn Shimon Bar Yochai en het Kabbalistische werk de Zohar. Vervolgens bezoeken wij de stad Safed, in het Hebreeuws Tsfat genoemd. Deze stad is een van de vier belangrijke religieuze steden. Wij bezoeken hier een Mikve, een ritueel bad. Daarnaast zullen wij de synagoge van de Arizal bezoeken, leren meer over een van de belangrijkste Joodse wetsboeken: de Shoelchan Aroech, die in Tsfat is geschreven door Rabbijn Yosef Karo. Indien wij nog tijd hebben kunnen wij het Messias steegje bezoeken en uitkijken over de grote en belangrijke begraafplaats van Tsfat. Wij overnachten in Tsfat.

Dag 3 – Beit Alfa – Ein Harod – Tabernakel en Bijbelse tuinen Ariël

Wij verlaten Tsfat en rijden naar Beit Alfa. Hier zien wij de opgravingen van de eeuwenoude synagoge, en zien de bijzondere mozaïeken vloer waar het verhaal van de opoffering van Isaak door Abraham wordt afgebeeld. Vervolgens bezoeken wij Ein Harod, de bron van Harod, de plaats waar Gideon zijn strijders uitkoos. Dan rijden wij naar Ariël. Hier zien wij de replica van het Tabernakel zoals die in de woestijn was, die op ware grote is gebouwd. Ook bezoeken wij de Bijbelse tuinen. Wij overnachten in Ariël.

Dag 4 – Gerizimberg – Kabirberg – Shilo – Beit El

Wij beginnen de dag met een bezoek aan de berg Gerizim, in de Bijbel bekend als de berg van de zegen. Hier leren wij meer over de Samaritanen, en het verschil in het geloof van de Samaritanen en Joden. Dan rijden wij naar de berg Kabir, ook wel bekend als de Abrahamsberg. Volgens traditie is dit de plaats waar Abraham de belofte van het land Israël kreeg van God. Van deze berg kijken wij uit over de Tirtza vallei en over Sichem, wat ook Nablus wordt genoemd. Hierna bezoeken wij Shilo, de plaats waar het Tabernakel 369 jaar heeft gestaan voordat de Eerste Tempel werd gebouwd in Jerusalem. Als laatst bezoeken wij Beit El, waar volgens traditie Yaacov zijn droom had, toen hij in slaap viel op een steen, op weg naar Haran. Dan rijden wij naar Jerusalem, waar wij overnachten.

Dag 5 – Olijfberg – Stad van David – Westelijke Muur – Churva – Joodse wijk – Bezoek synagoge – Shabbatmaaltijd

Wij beginnen de dag met het uitzicht vanaf de Olijfberg over de stad. Wij brengen een bezoek aan de Stad van David, en via een wandeling door de tunnels uit de tijd van Koning Hizkia komen we uit bij de vijver van Siloam. We gaan naar de opgravingen van de Givati parkeerplaats en gaan met de tunnel van Givati naar het Davidson centrum voor een bezoek. Vervolgens brengen wij een bezoek aan de Westelijke (Klaag) muur. Wij bezoeken de Hurva, de prachtige synagoge die tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog is vernietigd door de Jordaniërs en later weer opgebouwd. Dan lopen wij door de Joodse wijk van de Oude stad. In het geval deze dag op vrijdag valt bezoeken wij in de avond een synagoge of bij de Klaagmuur, waar wij het verwelkomen van de Shabbat meemaken, en vervolgens maken wij een Shabbatmaaltijd mee. Overnachting in Jerusalem.

Dag 6 – Shabbat – Grote synagoge

In de ochtend kunt u op eigen gelegenheid de dienst in de Grote synagoge meemaken. De rest van de dag is vrij. Overnachting in Jerusalem.Dag 7 – Hebron – Aartsvadersroute – Tzomet instituut – Graf Rachel

Wij verlaten Jerusalem en brengen een bezoek aan Hebron. Hier willen we een bezoek aan de historische Spelonk van Machpela brengen, de plaats waar Abraham, Izaäk, Jacob, Sara, Rebecca en Lea zijn begraven en volgens de Joodse traditie ook Adam en Eva. Na een rit over de “Aartsvadersweg” gaan we naar het Tzomet instituut. Hier leren wij meer over de Shabbat, en hoe de hedendaagse technologie gebruikt kan worden op de Shabbat. Wij eindigen met een bezoek aan het graf van Rachel, vlakbij Bethlehem. Overnachting in Jerusalem.

Dag 8 – Me’ah She’arim – Sofer – Ptil Techelet – Profeet Samuël

In de ochtend zullen wij een uitgebreid bezoek brengen aan Me’ah She’arim, waar wij worden begeleid door iemand uit de Ultra-Orthodoxe gemeenschap. Wij leren meer hoe men vandaag de dag leeft in deze gemeenschap en leren meer over het orthodoxe Jodendom. Vervolgens bezoeken wij een Sofer Stam, een Joodse schrijver, iemand die zich bezighoudt met het transcriberen van religieuze geschriften. Vervolgens brengen wij een bezoek aan Ptil Techelet, een kleine fabriek waar men de blauwe draden voor religieuze gewaden maakt op een Bijbelse manier. Wij eindigen de dag met een bezoek aan het graf van de profeet Samuël, vanwaar wij een prachtig uitzicht over Jerusalem hebben. Overnachting in Jerusalem.

Dag 9 – Transfer – Terugvlucht

U wordt opgehaald voor een transfer naar vliegveld Ben Gurion voor uw terugvlucht. Indien u een late vlucht heeft kunt u in de ochtend op eigen gelegenheid plaatsen in Jerusalem bezoeken, zoals bijvoorbeeld het Israël museum.

Valt dit programma in de smaak? Neem vrijblijvend contact met ons op voor uw persoonlijke voorstel voor uw droomreis naar Israël. 

error: