Archeologische reis

10 daagse reis

In verhouding worden er, in zo’n klein land als Israël, enorm veel archeologische expedities uitgevoerd. Er worden tot de dag van vandaag bijna wekelijks belangrijke nieuwe vondsten gedaan, die steeds meer schijn werpen op de geschiedenis van dit land en de volkeren die er woonden. Archeologie en de verhalen uit de Bijbel zijn nauw met elkaar verbonden.

Dag 1 – Aankomst – Transfer naar Tel Aviv

Vlucht naar Tel Aviv. Aankomst op vliegveld Ben Gurion, waar u wordt opgewacht door een van onze vertegenwoordigers. Transfer naar uw hotel in Tel Aviv. Dag 2 – Apollonia – Caesarea – Akko – Monfort

Het thema van deze dag is de Kruisvaarderstijd. Wij verlaten Tel Aviv en rijden naar Apollonia, het opnieuw uitgegraven Kruisvaardersfort aan de Middellandse Zee. Vervolgens brengen wij een bezoek aan Caesarea, de Romeinse stad, waar op een gedeelte van de stad een Kruisvaardersstad is gebouwd. Wij zien hier onder andere het theater, het hippodroom, de haven en het aquaduct. Hierna rijden wij naar Akko. Wij zien hier het bolwerk van de ridders met de ondergrondse kruisvaardersstad. Als laatst kijken wij uit over het kasteel Montfort, het Teutoonse fort midden dat midden in de bergen gebouwd is. Wij rijden naar Tiberias voor de overnachting.

Dag 3 – Chamat Tiberias – Magdala – Tel Dan – Banias – Gamla – Ein Kshatot

Vroeg in de ochtend bezoeken wij Chamat Tiberias, waar een van de mooiste en eerste uitgegraven mozaïeken vloeren van een synagoge te bezichtigen is. Dan bezoeken wij Magdala. Hier zien wij de pas uitgegraven stad uit de tijd van Jezus met o.a. een synagoge uit die tijd. Vervolgens bezoeken wij Tel Dan, de stad uit de Kanaänitische en Israëlitische tijd met een van de oudste poorten met een boog en stadspoort uit de tijd van het koninkrijk Israël. Dan bezoeken wij de Banias, ook wel bekend als het Caesarea Philippi in het Nieuwe Testament. Hierna rijden wij naar Gamla, op de Golan hoogvlakte, en zien de stadsburcht waar de Joden tegen de Romeinen vochten in het jaar 67 AD. Wij eindigen de dag met een bezoek aan Ein Kshatot, en zien daar de prachtige synagoge uit de Byzantijnse tijd die gebouwd is op Romeinse resten en onlangs is uitgegraven aan de hand van moderne computer systemen. Wij overnachten in Tiberias.

Dag 4 – Zippori – Megiddo – Jizreël – Beit Alfa – Beit She’an

In de ochtend brengen wij een bezoek aan Zippori, de Joodse, Romeinse en Byzantijnse stad en zien o.a. de mozaïeken vloeren en de eeuwenoude straten. Zippori is de plaats waar het Sanhedrin heeft gezeten. Vervolgens brengen wij een bezoek aan Megiddo, Bijbels Armageddon, de Tel die een sleutelpositie had door de eeuwen heen, en waar wij meer leren over de meer dan 21 lagen die opgegraven zijn, en waar nog steeds gegraven wordt. Hierna rijden wij naar Jizreël, de Bijbelse stad uit het Oude Testament, die dateert uit de tijd van koning Achab. Dan gaan wij naar Beit Alfa, de eerste uitgegraven Byzantijnse synagoge met mozaïeken taferelen die het verhaal van Abrahams offer uitbeelden. Wij eindigen de dag met een bezoek aan Beit She’an, de grootste archeologische opgraving in Israël, en brengen een uitgebreid bezoek aan deze plaats. Wij overnachten in de omgeving van Beit She’an.

Dag 5 – Jordaanvallei – Jericho – Qumran – Ein Gedi – Massada

Wij rijden zuidwaarts door de Jordaanvallei, een gedeelte van de Syrisch-Afrikaanse breuk waar de rivier de Jordaan stroomt. Wij bezoeken Jericho, de oudste ommuurde stad in de wereld. Vervolgens bezoeken wij Qumran, waar wij meer leren over de Essenen sekte die hier woonde in Bijbelse tijden en die de Dode Zee rollen hebben geschreven, die hier gevonden zijn. Vervolgens bezoeken wij de opgravingen van de bijzondere synagoge van Ein Gedi, wat vroeger het centrum van balsem productie was, en zien daar de mozaïeken vloer. Hierna bezoeken wij Massada, de burcht die gebouwd is door koning Herodes. Hier heeft de laatste strijd van de Joden tegen de Romeinen plaatsgevonden. Wij overnachten bij de Dode Zee.

Dag 6 – Mamshiet – Avdat – Shivta

Vandaag zullen wij meer leren over de Nabateeërs. Wij brengen een bezoek aan Mamshit, de plaats die op de vroegere handelsroute naar Gaza lag, waar o.a. paarden werden gefokt. Wij zien hier het interessante irrigatiesysteem. Vervolgens bezoeken wij Avdat, wat op het kruispunt van de parfumroute lag, waar wij o.a. de kerken en opslagplaatsen zien, die nog gedeeltelijk intact zijn. Dan bezoeken wij Shivta, de plaats die bekend is om zijn Nabatese landbouw, kerken en nog veel meer. Wij rijden naar Jerusalem voor overnachting in het hotel.

Dag 7 – Stad van David – Joodse wijk – Davidson centrum – Getsemane – Zeefproject

Wij beginnen het bezoek aan Jerusalem met een bezoek aan de stad van David, de plaats waar al tientallen jaren gegraven wordt, en zien hier onder meer de tunnels, de historische watersystemen en ruïnes van paleizen en straten. Via een wandeling door de tunnels uit de tijd van Koning Hizkia komen we uit bij de vijver van Siloam. We gaan naar de opgravingen van de Givati parkeerplaats en gaan met de tunnel van Givati naar het Davidson centrum voor een bezoek, waar wij meerdere archeologische vondsten zullen zien en een uitleg krijgen over hoe de Tweede Tempel er uit zag. Vervolgens brengen wij een bezoek aan de Westelijke (Klaag) muur. Dan bezoeken wij de Joodse wijk, met de Herodiaanse wijk, waar wij o.a. rituele baden en vondsten uit de Romeinse tijd zien en meer leren over de Joodse priester wijk. Dan brengen wij een bezoek aan Getsemane, de tuin aan de voet van de Olijfberg, en zien de nieuwe vondst van een ritueel bad uit de tijd van Jezus. Als laatst zullen wij deelnemen aan het Zeefproject. Hier wordt, op de Scopusberg, onder leiding van archeologen, de aarde die van de Tempelberg afkomstig is gezeefd. Wij overnachten in Jerusalem.

Dag 8 – Herodion – Khirbet Qeiyafa – Maresha – Lachish – Ramat Rachel

Wij beginnen de dag met een bezoek aan het Herodion, de conusachtige berg met de opgravingen van een prachtig paleis, gebouwd door koning Herodes, waar onlangs ook zijn graf gevonden is. Dan brengen wij een bezoek aan Khirbet Qeiyafa, de plaats die geïdentificeerd wordt als Bijbels Sha’araïm, uit de tijd van David en Goliath. Vervolgens bezoeken wij Maresha, de Hellenistische Edomitsche stad waar vandaag een wandeling door het ondergrondse gedeelte mogelijk is. Hier zijn bijzonder mooie tekeningen op de muren van de graven gevonden en hier vinden wij ook de “belgrotten”. Hierna bezoeken wij Lachish, de historische stad uit de tijd van de inname van de Eerste Tempel, waar wij de nieuwe opgravingen zullen bekijken. Wij eindigen de dag met een bezoek aan de opgravingen van het paleis in Ramat Rachel, dat vlakbij Jerusalem ligt, daterend uit verschillende historische perioden. Wij overnachten in Jerusalem.

Dag 9 – Zelf meedoen aan archeologische opgravingen

Vandaag zullen wij meedoen aan archeologische opgravingen. Wij gaan de hele dag met archeologen ergens in Israël graven. De locatie is afhankelijk van waar er op dat moment gegraven wordt. Overnachting in Jerusalem.

Dag 10 – Transfer – Terugvlucht

U wordt opgehaald voor een transfer naar vliegveld Ben Gurion voor uw terugvlucht. Indien u een late vlucht heeft kunt u in de ochtend op eigen gelegenheid diverse plaatsen in Jerusalem bezoeken, zoals bijv. het Israël museum of Yad Vashem.Valt dit programma in de smaak? Neem vrijblijvend contact met ons op voor uw persoonlijke voorstel voor uw droomreis naar Israël. 

error: