Na de Armeense wijk is de Joodse wijk van de Oude stad de kleinste wijk. De wijk bevindt zich aan de zuidelijke kant van de Oude stad, tussen de Armeense wijk en het Tempelplein. Op het ogenblik wordt de wijk door 5000 Joodse mensen bewoond, waarvan een groot gedeelte religieuze Joodse families zijn. Er zijn daarnaast een aantal Arabische families wonende in de wijk.

Vandaag vinden we in de wijk buiten de woonhuizen, veel archeologische bezoekplaatsen, restaurantjes, winkels en grote religieuze centra. Uit de historische bronnen en archeologische opgravingen blijkt dat in de tijd van het koninkrijk Juda hier een grote ommuurde stad met torens was. In de tijd van de terugkeer uit Babylonië onder leiding van Nehemia werd de stad opnieuw opgebouwd. In dit gedeelte van de Oude stad woonden de rijkere bevolking en de Joodse priesters, tot de vernietiging van de Tweede Tempel in het jaar 70 AD, waar veel sporen van te zien zijn. Joden mochten niet in de wijk wonen vanaf de Byzantijnse tijd. In die tijd werd de stad met straten, kerken en ander grote centra opgebouwd. Pas na de Kruisvaardersperiode konden Joden weer terugkomen en wonen waar hun voorvaders eerder woonden, en begonnen hun religieuze centra opnieuw te bouwen.

Een grote groep Joden uit Europa vestigde zich in de wijk in de 17e eeuw. Er ontstond een ongezonde, onleefbare situatie, door de vele Joden (ca. 10000) die in de kleine wijk woonden. Rothschild gaf samen met Joodse organisaties financiële hulp, om daarmee ook de bouw in de wijk te bevorderen. Er kwam pas verlichting toen men vanaf 1860 ook buiten de stadsmuren ging wonen. Toch bleef het religieuze centrum binnen de stadsmuren. In de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948 heeft het Jordaans leger samen met de lokale Arabische bevolking, na een lange en zware strijd, de Joodse mensen verjaagd uit hun wijk en een groot gedeelte van de gebouwen zijn opgeblazen, nadat ze geplunderd waren.

Na de zesdaagse oorlog in 1967 besloot de staat Israël om de Joodse wijk weer zijn pracht en glorie terug te geven door deze opnieuw op te bouwen. Dit idee werd al snel door historici en archeologen afgewezen, omdat er eerst uitgebreide archeologische opgravingen verricht moesten worden, om te zien wat er van de historie terug te vinden was. Hiervoor werden er speciale teams van architecten, archeologen en historici samengesteld. De oorspronkelijke bewoners van vóór 1948 en hun nakomelingen wilden terugkeren naar hun woningen in de Oude stad in de Joodse wijk. Woningen werden gerepareerd, gerestaureerd of geheel opnieuw gebouwd. Tijdens dit proces vonden uitgebreide archeologische opgravingen plaats. Tientallen jaren is hier uitgebreid gegraven en gebouwd, en wel op zo’n manier dat de archeologische vondsten verwerkt konden worden in de oude/nieuwe wijk. Dit project is gedaan onder leiding van professor Nachman Avigad en zijn teams. Pas in 1980 heeft een gedeelte van de Arabische inwoners die de Joodse huizen bevolkten de wijk verlaten, waar zij geld voor hebben gekregen van de Staat Israël.

De resultaten zijn bijzonder. Zo kan men vandaag in de gerestaureerde winkels van de Cardo winkelen; de hoofdstraat van Jerusalem uit de Byzantijnse en de kruisvaarders tijd. Daarnaast zijn er bijzondere archeologische vondsten te bezichtigen, zoals de Herodiaanse wijk, het verbrande huis, de Israëlitische toren en muur, de muur uit de tijd van Nehemia, en nog veel meer.

error: