In Maart 2009 zijn wij, dwz mijn moeder, zusje en ik afgereisd naar Israël. Israël bezoeken was een lang gekoesterde wens van onze moeder, maar nu ze tachtig jaar was geworden was zo’n reis niet meer zo vanzelfsprekend. Ze is inmiddels zeer moeilijk ter been en de plastabletten zorgen ervoor dat er regelmatig een toilet moet worden bezocht. De reizen die worden aangeboden door de bekende reisorganisaties kwamen hierdoor niet meer in aanmerking. Ze was veel te bang om de touringcar niet in of uit te kunnen, om nog maar te zwijgen van het feit dat de groep op haar zou moeten wachten als ze naar het toilet zou moeten.

Er moest dus iets anders worden gezocht. Via een vriendin die al eens eerder naar Israël was geweest kwamen wij bij Jacov terecht.Wij legden onze beperkingen voor, maar niets bleek een beperking in zijn ogen.

Overleg vooraf

Een aantal maanden voordat wij vertrokken heeft Jacov ons in Nederland bezocht. Wij kregen toen de gelegenheid om al onze wensen kenbaar te maken.

Jacov zou een rolstoel regelen die wij de gehele reis mochten gebruiken en het programma werd aangepast wat betreft de intensiteit. Na dit bezoek waren wij geheel gerust gesteld en kregen we steeds meer zin om te gaan.

Zondag 29 Maart was het zover. We vlogen naar Tel Aviv, daar stond Jacov ons incl. rolstoel al op te wachten.We werden in een prachtige ruimtewagen naar Jeruzalem gereden en meteen begonnen de prachtige en leerzame verhalen van Jacov waar we de rest van de reis van hebben genoten. Ongelooflijk hoeveel kennis van zaken hij heeft.

De kamer in het hotel was aangepast voor rolstoelen dus er was genoeg ruimte in de badkamer en rondom de bedden. Ook het eten, in buffetvorm, was prima in orde.

Vanaf de volgende dag kwam Jacov ons elke ochtend ophalen om vervolgens ons de gehele dag op sleeptouw te nemen. We hoefden ons nergens druk over te maken, hij kocht de toegangskaartjes, hij zorgde dat wij door de aparte rolstoelingang konden gaan en natuurlijk niet onbelangrijk, hij wist precies waar de schone wc’s waren.

Religieus karakter

De plekken die wij bezocht hebben hadden een religieus christelijk karakter, dat was de wens van onze moeder. Dit was voor Jacov absoluut geen probleem, hij las ons net zo gemakkelijk voor uit het Nieuwe testament als uit het Oude testament. Ook vonden wij heel leuk dat hij ons had uitgenodigd om een sabbatviering mee te maken in zijn Synagoge. Heel bijzonder hoe gastvrij wij daar werden ontvangen.

Na 6 dagen zijn wij naar het noorden gegaan. Wij hebben daar van de prachtige natuur mogen genieten, wij hadden extra geluk dat er nog heel veel in bloei stond. Ook daarover kon Jacov ons met veel liefde vertellen.

We hebben nog twee nachten geslapen in een Kiboetshotel dat direct aan het meer van Galilea ligt. Hier hadden we zelf een klein huisje tot onze beschikking, jammer dat we daar niet nog wat extra dagen hadden om even uit te rusten.

Want Israël heeft zo ontzettend veel te bieden dat wij alle tijd nodig hadden om zo veel mogelijk te zien, maar, zoals Jacov al zei, je kunt er wel twintig keer terug komen en dan heb je nog niet alles gezien. Toch was voor ons 8 dagen genoeg, want wij konden gewoon niet meer bevatten. Maar als we de kans krijgen komen we terug en dan zullen we zeker weer contact opnemen met Jacov en zijn vrouw Bernardien, want zij staan garant voor een tot in de puntjes goed verzorgde reis. Tot die tijd moeten wij het doen met een onvergetelijke herinnering.

Tags:
error: