Een wens die we al lang hadden was met ons gezin Israël te bezoeken. Het jaar dat we 25 jaar getrouwd zouden zijn leek ons een mooi moment om dat te doen.

Twee jaar geleden in november 2015 hebben we op advies contact gezocht met Yaacov en Bernardine Nof. Twee maal per jaar rijdt Yaacov Nederland rond om mensen te bezoeken. Wij hebben het voorrecht gehad hem wel 3 maal te mogen ontvangen. Heel goed wordt er geproefd wat voor mensen we zijn en wat we graag zouden willen zien en beleven. In overleg werd er een reisplan gemaakt en besproken. Ook kregen we goede tips over wat mee te nemen en hoe ons voor te bereiden. Het overige contact liep via de mail of telefoon, vooral met Bernardine en waar nodig met Yaacov.

Heerlijk was het om zo 1,5 jaar lang toe te leven naar onze reis naar Israël en Jordanië.

In de zomer van 2017 was het zover met zijn 7-en gingen we een 18-daagse reis maken, waarin we tegen de klok in door Israël en Jordanië gingen reizen.

Tijdens de reis werden we in Israël heel comfortabel rondgereden door Yaacov in zijn 8 persoonsbusje. Hij vertelde ons heel veel, over het land, de geschiedenis, de natuur, het voedsel enz. en liet ons ook heel veel zien en proeven. Dingen die we gepland hadden en veel meer….

De reis naar Jordanië was ook helemaal geregeld, een transfer van onze accommodatie in Eilat naar de grens, iemand die ons hielp met de grensformaliteiten en in Jordanië stond onze nieuwe Nederlands sprekende gids ons op te wachten. Ook in Jordanië hadden we een busje voor onszelf, ditmaal met een aparte chauffeur. Zij begeleidden ons tot we een paar dagen later na een paar fantastische locaties (o.a. Wadi Rum, Petra, Mt. Nebo) te hebben bezocht weer in het noorden de grens met Israël overstaken. Hier werden we tot onze grote blijdschap weer opgewacht door Yaacov, want de gids in Jordanië deed zijn best, maar haalde het niet bij Yaacov.

In Eilat en Jeruzalem hadden we een paar rustdagen ingepland, die op zo’n lange reis ook echt nodig zijn om alle indrukken een beetje te kunnen te verwerken en energie op te doen voor de volgende dagen.

Het reizen in de zomer heeft een groot nadeel en een groot voordeel. Groot nadeel is dat het erg warm kan zijn en wij troffen net een hele warme zomer, echter het grote voordeel is dat het in juli op de meeste plekken heel erg rustig is.

We zijn dankbaar dat we deze reis konden maken en dat we een gids als Yaacov hadden om ons te begeleiden. De persoonlijke aandacht van hem en Bernardine hebben ervoor gezorgd dat dit een onvergetelijke reis is geworden. Het was de ideale manier om Israël en Jordanië te bezoeken met ons gezin. En heeft ons zeker ook laten zien, dat er nog zoveel te ontdekken valt.

Familie Konijnenburg

error: