In mei 2016 waren wij 25 jaar getrouwd en al heel lang leefde bij ons de wens om met onze 6 kinderen en schoondochter naar Israël te gaan. De voorbereiding op de reis begon met wat surfen op internet. Al snel stuitte ik daar op de site www.israelgids.nl. Ik keek hier eens rond en vooral het lezen van de reisverslagen maakte mij heel enthousiast. Een zin uit een verslag bleef bij mij hangen: “Je betaalt wat meer, maar je hebt ook veel meer”. Nu, ik kan zeggen, dat is ook echt zo!

In overleg met Bernardine Nof stelden wij een programma op en Yaacov bezocht ons thuis om een en ander nog eens door te nemen. Wij reisden van 26 april tot 4 mei 2016 en het werd een reis om nooit te vergeten! We bezochten de meeste highlights van het land en er was ook ruimte om lekker te zwemmen en gezellig met elkaar koffie te drinken.

Op het vliegveld in Tel Aviv stond onze gids Asnat Cohen al op ons te wachten en buiten stond onze bus met chauffeur Ali klaar. We reden naar het noorden, waar we 2 nachten overnachtten in Tiberias. We bezochten de Golan hoogvlakte en keken uit over Syrië. Heel bijzonder om zo dicht bij het land te zijn waar zo vreselijk gevochten wordt. We zagen ook Libanon en heel het omringende gebied, bezochten de bronnen van de Jordaan, voeren op het meer van Galilea en we waren in Kapernaum, op de berg der zaligsprekingen en bekeken het land vanaf een mooi uitkijkpunt in de buurt van Nazareth.

We vervolgden onze tocht richting Jeruzalem. Onderweg stopten we bij een doopplaats aan de Jordaan. We waren 4 nachten in Jeruzalem en liepen vanaf de Olijfberg naar de oude stad, bezochten de graftuin, gingen naar het Israelmuseum, Yad Vashem (hoe indrukwekkend), de Klaagmuur natuurlijk, de Mahane Yehuda Markt, een synagoge en we keken uit over de velden van Efratha.

Daarna gingen we naar het zuiden, de woestijn in. Daar hoort natuurlijk bij een bezoek aan Ein Gedi en Massada, drijven in de Dode Zee, Mitzpe Ramon. De laatste nacht overnachtten we in Be’erotayim, een herberg ver van de bewoonde wereld vandaan. Zelfs geen wifi hier! Hier maakten we een kamelentocht, lagen we aan bij het diner en sliepen in een lemen hutje of buiten.

De laatste dag was al weer aangebroken en na een korte wandeling door Tel Aviv / Jaffo gingen wij weer richting vliegveld om terug te vliegen naar huis.

Wij kijken terug op een bijzondere reis en wij willen graag de meerwaarde van een eigen gids en eigen vervoer onderstrepen. Wat is het heerlijk om niets meer te hoeven regelen, daarom heel veel te kunnen doen in een korte tijd en zo veel uitleg te krijgen over alle plaatsen die je bezoekt. Echt heel waardevol!

Bijzonder troffen we het met onze gids Asnat. Als moeder van 3 opgroeiende kinderen voelde zij heel goed aan wat je wel en niet moet doen als je met 7 jongeren tussen de 10 en 23 jaar op pad bent.  Zij gaf ons een mooie indruk van het land,  is een boeiende verteller en heeft veel kennis, veel humor en werkte prima samen met chauffeur Ali. Veel vertelde zij ons over de Bijbelse plaatsen, maar ook over de (recente) geschiedenis van de staat Israël, de problemen die er nu spelen en de ontwikkelingen die er zijn.

Ten slotte geef ik graag door wat zij aan onze kinderen mee gaf toen wij in Jeruzalem waren: “Er zijn veel mooie landen om op vakantie te gaan, veel mooie steden om te bezoeken, maar jullie ouders hebben jullie meegenomen naar Israël. Je staat namelijk niet zo maar op de wereld, maar je hebt wortels en hier vind je de wortels van het christelijk geloof waarmee jullie zijn opgevoed en het Joodse geloof waarin ik sta. Hier ligt het begin van jullie geschiedenis, die door alle eeuwen is overgeleverd en dat maakt een bezoek aan Israël nu zo waardevol”.

Leo, Ria, Maarten, Judith, Koen en Maike, Marit, Ruben en Job Verhoeven
Mei 2016

Tags:
error: