Voedsel in Israël

Veelgestelde vragen

Kan ik het water drinken in Israël?

Het leidingwater in Israël is veilig om te drinken. Doordat er chemicaliën aan het water worden toegevoegd, kan het een bijsmaak hebben, en het smaakt dus anders dan dat u in Nederland gewend bent. Er zijn veel openbare drinkfonteintjes, waar u gratis kunt drinken of uw flesje kunt bijvullen.

Ik heb een allergie, is dit een probleem tijdens mijn reis?

Over het algemeen gaat men in Israël zeer professioneel om met allergieën. Zo zijn er op veel plaatsen plantaardige melkvervangers te krijgen, en kan men goed met bijvoorbeeld een glutenallergie of gevoeligheid om gaan. Het is goed het van te voren aan de hotels en eventuele restaurants door te geven in het geval er een allergie is, zodat men daar rekening mee kan houden.

Ik volg een strikt dieet, kan hier rekening mee gehouden worden?

De meeste hotels kunnen overal rekening mee houden, als men het maar van te voren weet. Er is vaak een uitgebreid buffet, met opties naar ieder wat wils.

Hoe zit het met vegetariërs en veganisten in Israël?

Israël wordt wel een paradijs voor vegetariërs en veganisten genoemd. Relatief gezien zijn er veel vegetariërs en veganisten in Israël, waardoor er veel opties zijn. Vooral in Tel Aviv, maar ook in andere plaatsen, zijn er speciale restaurants waar geen vlees en ook andere dierlijke producten wordt geserveerd. Gewone restaurants hebben bijna altijd een veganistische optie. De strikte scheiding tussen vlees en melk in koosjere restaurants maakt het nog makkelijker om vegetarisch of veganistisch te eten.

Wat is koosjer eten? Wat houdt het begrip “gescheiden keukens” in?

Koosjer eten is een manier van eten die gebaseerd is op diverse versen uit de Torah, de eerste 5 boeken van het Oude Testament. Zo zijn er diverse dieren die men mag eten, en andere dieren die verboden worden in de Torah.

Melk en vlees wordt niet gemengd in een koosjere keuken, gebaseerd op het Bijbelvers “Gij zult het bokje niet koken in de melk van zijn moeder” (Exodus 23:19, Exodus 34:26, en Deuteronomium 14:21). Hier komt het begrip “gescheiden keukens” vandaan. Een gescheiden keuken houdt in dat melk en vlees niet in 1 maaltijd gegeten worden, en zelfs niet in dezelfde pan bereid worden. Men heeft apart kookgerei voor melkkost en voor vleeskost.

Waar moet ik rekening mee houden m.b.t. eten in restaurants?

Er zijn veel verschillende soorten restaurants in Israël. Veel restaurants zijn koosjer, maar er zijn ook niet koosjere restaurants. Koosjere restaurants zijn niet open op de Sjabbat (van vrijdagavond zonsondergang tot het vallen van de nacht zaterdagavond) en op Joodse feestdagen. U moet er rekening mee houden dat in koosjere restaurants melk en vlees niet samen wordt geserveerd, en meestal wordt er slechts 1 van de 2 geserveerd; óf melkkost, óf vleeskost. Arabische restaurants zijn, met uitzondering van belangrijke Islamitische feestdagen, normaal gesproken op alle dagen van de week open.

Waar u rekening mee moet houden in restaurants is dat u wordt verwacht een fooi te geven. De salarissen van het personeel is namelijk gebaseerd op fooien. Het is gebruikelijk 10-15% fooi te geven.

Hoe is het eten in de hotels?

Over het algemeen is het eten in de hotels goed. Er is vaak een uitgebreid buffet, met gevarieerde opties. Hotels serveren altijd eten, en de Sjabbat en Joodse feestdagen hebben hier geen invloed op. De meeste hotels in Israël zijn koosjer.

error: