Algemeen

Veelgestelde vragen

Welke taal spreekt men in Israël?

Israël heeft twee officieel erkende nationale talen: Hebreeuws en Arabisch. Hebreeuws is de algemene voertaal. Vooral in de Westelijke Jordaanoever en de Arabische steden en gebieden wordt Arabisch gesproken. Over het algemeen spreekt men in Israël goed Engels.

Hoe zit het met geldzaken?

De Israëlische valuta is de Nieuwe Israëlische Shekel (NIS). Op sommige plaatsen kan men met Amerikaanse Dollars betalen. Men kan bij wisselstations euro’s of andere valuta omwisselen voor shekels, tegen de koers, die dagelijks verandert. Ook kan men met een Nederlandse bankpas geld uit een automaat (ATM) halen. Om geld uit de muur te halen moet men in veel gevallen de instellingen van het account aanpassen, zodat men de kaart kan gebruiken in Israël. Neem hiervoor contact op met uw bank. Voor geld opnemen worden meestal kosten in rekening gebracht door uw bank, en de koers is vaak niet gelijk aan de dagelijkse koers. In Israël wordt veel gebruik gemaakt van de creditcard. U kunt vrijwel overal met een creditcard betalen. De Nederlandse pinpas wordt niet geaccepteerd in bijvoorbeeld hotels, winkels en restaurants.

Kan ik mijn Nederlandse stekkers gebruiken in Israël?

Stopcontacten in Israël hebben een stekkeruitlaat met 3 poten. De meeste Europese (en dus ook Nederlandse) stekkers passen in dit stopcontact. U hoeft dus geen speciale converter aan te schaffen voor uw reis naar Israël.

Hoe kan men het beste rondreizen in Israël?

Israël heeft een modern, goed ontwikkeld en goed onderhouden wegennet. Met een Nederlands rijbewijs kan men als toerist in Israël rijden. Indien men langer dan een jaar in Israël verblijft, kan men niet meer met een Nederlands rijbewijs rijden, maar dient men een Israëlisch rijbewijs aan te vragen. Voor het huren van een auto geldt een minimumleeftijd, wat afhangt van de autoverhuurmaatschappij. Het rijgedrag in Israël is over het algemeen meer temperamentvol en minder geduldig, waardoor men op de weg zeker alert moet zijn. Om deze reden raden wij aan met een gids/chauffeur op stap te gaan, zodat u niet zelf hoeft te rijden.

Tussen steden kan men zich verplaatsen met bussen, en soms ook met de trein, afhankelijk van uw bestemming. Het stadsverkeer bestaat vooral uit bussen, en op dit moment is het in Jerusalem mogelijk om met de Light rail te reizen, een soort van metro. In Tel Aviv wordt aan een dergelijk systeem gewerkt. Om met het openbaar vervoer te reizen, heeft men een Rav Kav nodig, de Israëlische ov-chipkaart. Deze dient men van te voren op te laden, wat mogelijk is in diverse winkels en bij bepaalde oplaadstations (alleen met creditcard). Wanneer men met meer dan 30 NIS oplaadt, ontvangt men 25% krediet extra.

Om uw reis met het openbaar vervoer te plannen, raden wij aan de applicatie Moovit te gebruiken. Deze applicatie houdt bij het plannen van uw reis rekening met spitsuren en files, een veel voorkomend probleem in Israël. Er is beperkt tot geen openbaar vervoer op Shabbat en Joodse feestdagen.

Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Israël?

Israël valt tijdens de wintertijd in tijdzone UTC +2, en tijdens zomertijd in tijdzone UTC +3. Dit betekent dat er 1 uur tijdsverschil is tussen Nederland en Israël. Zonsondergang in de zomer is niet zo laat als bijv. in Nederland, wat betekent dat het niet tot heel laat licht is. De laatste zonsondergang in Israël is rond 20:00 uur. De zon komt relatief vroeg op, ook in de winter.

Hoe is het weer in Israël?

Ondanks het feit dat Israël een relatief klein land is, kent het verschillende klimaten. Zo kan het in de winter sneeuwen op de Hermonberg in het noorden van Israël, regenen in Jerusalem, en tegelijkertijd kan men aan de Dode Zee of in Eilat genieten van heerlijke temperaturen en zon. In de zomer is het over het algemeen warm. Op sommige plaatsen, zoals Jerusalem, kan het ’s avonds flink afkoelen, ook in de zomer. Het is dan verstandig om naast zomerse kleding ook bijv. een vest mee te nemen.

Hoeveel fooi moet ik geven tijdens mijn reis in Israël en aan wie?

Fooi geven is iets waar wij in Nederland niet zo aan gewend zijn, maar in het hele Midden Oosten is het een belangrijk onderdeel van de salarissen in de toeristenbranche. In veel sectoren in Israël is het salaris van medewerkers (grotendeels) gebaseerd op fooien. In restaurants is het gebruikelijk 10-15% fooi te geven. In taxi’s rond men vaak het bedrag af naar boven.

Voor gids, chauffeur en hotels wordt van 8 euro per persoon per dag uitgegaan. Van deze 8 euro gaat 1 euro naar het hotel, 3 euro voor de chauffeur en 4 euro voor de gids. Wanneer de gids ook de chauffeur is, is het gebruikelijk 7 euro per persoon per dag te geven.

Hoe bereik ik de Nederlandse ambassade in Israël?

Nederlandse ambassade in Tel Aviv

Adresgegevens

Ambassadeur: Hans Docter

Beit Oz, 13e verdieping

14 Abba Hillel Street

Ramat Gan 52506

Tel Aviv

Contact

Telefoon: +972 37540777 (24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar)

E-mail: tel@minbuza.nl

Openingstijden

Maandag tot en met donderdag: 9.00 – 16.00 uur

Vrijdag: 9.00 – 13.00 uur


Contactgegevens consulaire afdeling

Openingstijden

Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag: 9.00 – 12.00 uur.

Voor paspoorten maak een afspraak via het online afsprakensysteem

Telefoonnummer: +972 37540777. Let op: belt u vanuit Nederland? Bel dan met +31 247 247 247.

Via WhatsApp: +316 8238 7796

Hoe werkt het met de grensovergangen naar buurlanden?

In dit gedeelte van de wereld is een grens nog echt een grens. Dit betekent dat, in tegenstelling tot bijv. Europa, u niet zomaar een grens over kunt rijden. Bij elke grenspost wordt uw paspoort gecontroleerd. U kunt niet met een Israëlisch voertuig of huurauto de grens over naar omliggende landen. Er is geen toeristen grensovergang naar Syrië, Libanon en de Gazastrook.

De grens naar Egypte bevindt zich ten zuiden van Eilat, bij Taba. Voor een bezoek aan slechts de Sinaï woestijn hoeft men geen visum aan te vragen. Als men doorreist naar Egypte zelf, moet men wel een visum verkrijgen. Om naar Jordanië te reizen heeft u keuze uit 3 grensovergangen: Jordan River bij Beit She’an (Sheikh Houssein brug), Allenby (King Houssein brug) bij Jericho en de Arava grensovergang bij Eilat. Bij de Jordan River overgang en bij de Arava overgang krijgt men het visum aan de grens. Indien men wilt oversteken bij de Allenby brug, wat het dichtst bij Jerusalem is, dient men het visum van te voren aan te vragen. Wanneer u uw reis met ons boekt, regelen wij het visum naar Jordanië voor u bij de Allenby grensovergang.

Hoe zit het met medische faciliteiten in Israël?

De medische faciliteiten in Israël zijn uitstekend. Er zijn goede ziekenhuizen op hoog niveau. De meeste reisverzekeringen worden in bijna alle ziekenhuizen in Israël geaccepteerd. Indien u medische zorg nodig heeft tijdens uw reis in Israël, raden wij u aan eerst contact op te nemen met uw reis/zorgverzekering of uw polis door te nemen zodat u goed op de hoogte bent van de voorwaarden van uw verzekering. Zo voorkomt u dat u zelf een rekening moet betalen.  

error: